Terug

Hoe kan ik mijn aandelen verzekeren tegen waardedalingen?

Hoe kan ik mijn aandelen verzekeren tegen waardedalingen?


1 Antwoord

Antwoord van ALL SOLITION BV-HOLDING

Veelgestelde vragen

Pagina 1 van 5

<< VorigeVolgende >>

Wat betekent een faillissement voor mijn beleggingen?Als het bedrijf waarvan je aandelen hebt, failliet gaat, dan ben je je geld kwijt. Een beleggingsfonds zal niet snel failliet gaan omdat het beleggingen, en daarmee risico´s, spreidt. De waarde van je fonds kan dalen als de waarde van de onderliggende beleggingen daalt.
Als de bank waar je je beleggingsrekening hebt, failliet gaat, is je beleggingsportefeuille niet weg. Een onafhankelijk bewaarbedrijf bewaart je effecten. De kans dat zo’n bedrijf failliet gaat is minimaal. Dit gaat op voor beleggingsfondsen, individuele aandelen en obligaties. Voor derivaten geldt dit niet. Bij een faillissement kun je ze kwijt zijn.

Vallen beleggingen onder het depositogarantiestelsel?
Nee, niet de beleggingen. Maar als de bank waar je beleggingen aanhoudt failliet gaat hoef je niet bang te zijn dat je beleggingsportefeuille verdwenen is. Je beleggingen worden aangehouden in een onafhankelijk bewaarbedrijf. Het enige wat dit bedrijf doet is effecten bewaren. De kans dat zo’n bedrijf failliet gaat is minimaal.

Ik beleg in opties. Wat gebeurt er als mijn bank failliet gaat?
Opties, termijncontracten en andere afgeleide beleggingsproducten vallen niet onder de beleggerscompensatieregeling. Ze zijn ook niet beschermd door de constructie met het effectenbewaarbedrijf, maar vallen in een faillissement. Je krijgt niets vergoed.

Is het geld op mijn effectenrekening gedekt door het depositogarantiestelsel?
Als je je effecten hebt ondergebracht bij een reguliere bank, dan valt het geld op die rekening onder het depositogarantiestelsel. Staan de effecten bij een effectenkantoor, dan kun je een beroep doen op de “Beleggerscompensatieregeling”. Deze regeling garandeert het tegoed tot een waarde van in totaal €20.000.