Artikel afbeelding

Olie voor Box3

De nieuwe voorstellen inzake de vermogensbelasting zet de belegger opnieuw aan het denken. “Op welke wijze kan ik risicoloos de belasting betalen en ook nog de inflatie bijhouden?” Geen bescheiden wens anno 2015. Die inflatie valt reuze mee; daar kunnen zelfs spaarrekeningen van de minder gezonde banken tegenop. Maar die vermogensbelasting? Dat wordt een lastige zaak voor de vermogende particulier. Of toch niet?

Shell

Nog steeds belegt een groot deel van de vermogendere beleggers significante delen van de beleggingsportefeuille in Shell. En na de recente koersdaling levert dat maar liefst 7,4% aan dividend op! Of blijft de belegger dan spelen met vuur, zoals in de afgelopen 15 jaar? Royal Dutch Shell is absoluut een dividendtopper. Het beleid is altijd geweest om het dividend op peil te houden en het liefst te verhogen met de geldende inflatie. De optelsom is echter dat de koers van het aandeel 15 jaar geleden op 37 euro stond en nu op 22,50 euro. Dan klinkt 7% fantastisch, maar is het dividend toch eigenlijk grotendeels zelf betaald uit de koers; een sigaar uit eigen doos dus! En wat brengt de toekomst?

Wanneer we afgaan op de koersdoelen die recent afgegeven zijn door de verschillende toonaangevende partijen mogen we een flinke sprong verwachten. De koersdoelen variëren van 25 euro tot maar liefst 38 euro. Gemiddeld komt het uit op een 12-maands koersdoel van 30,33 euro. Natuurlijk zal het dividendrendement dalen wanneer de koers hard stijgt, immers het wordt uitgedrukt als percentage van de koers, maar dit oogt in ieder geval zeer aantrekkelijk. De daling van de aandelenkoers is echter niet voor niets. De stemming op de beurs is niet goed en ook Olie wordt meegesleurd, ja dat klopt.

Daarnaast groeit de economie niet zo hard als verwacht wereldwijd en de olieprijs daalt. Of is de cirkel dan rond en is de stemming juist slecht door die kwakkelende economie? De olieprijs beweegt al geruime tijd op een relatief laag niveau en onlangs deed Shell ook nog een grote overname. De vraag is in hoeverre Shell het dividendbeleid naar de toekomst kan voortzetten. Wat als de olieprijs verder daalt en de marges nog lager worden? Het koersdoel van 30 euro is dan heel ver weg.

Om de Box-3 belasting op te hangen aan één enkel aandeel is behoorlijk tricky. Het alternatief kan bijvoorbeeld bestaan uit een veel breder mandje met ook dividendaandelen. Dividendaandelen hebben het dit jaar in het algemeen niet echt makkelijk gehad. De beursdaling van de afgelopen weken is ook aan de Europese dividendtoppers niet voorbijgegaan en de rentebeweging van het voorjaar zorgde ook voor een forse duikeling. Toch is het rendement van de Stoxx Europe Dividend 30 index in de plus waar de Olies inclusief het dividend zeer diep in de min staat.

Dividend uit een index

Op deze index geven meerdere ETF-aanbieders ETF’s uit en het leuke is dat Shell ook een plaatsje (circa 4%) heeft tussen de 30 aandelen, gespreid over 8 sectoren. De energiesector telt binnen deze index voor slechts 7% mee. De ETF’s keren net als Olie 4 keer per jaar dividend uit en het huidige dividendrendement is circa 4,5%. Overigens zijn er verschillende vormen van dividendbeleggingen. Niet alleen kan er belegd worden in Europese (hoog) dividendaandelen, maar kan er ook binnen Europa onderscheid gemaakt worden door te beleggen in bijvoorbeeld alleen de Eurozone of in de kwalitatief ‘betere’ bedrijven via de Dividend Aristocraten. En voor de belegger die het buiten Europa wenst te zoeken is er nog meer keus, van Amerikaans tot Aziatisch tot wereldwijd.

Welke dividend-ETF het beste aansluit op uw doelstellingen? Daar is geen uniform antwoord op te geven. En Shell? Kan nog steeds een leuke stockpick zijn, maar voor de dividendbelegger zijn er minder risicovolle mogelijkheden! Les 1 bij beleggen is immers spreiden, spreiden en nog eens spreiden.

Tjerk Smelt

* Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Op September 16, 2015