Woekerpolis ASR

Heeft u een woekerpolis ASR? Pas dan op, er komt iets uw kant op! Als eerste levensverzekeraar gaat ASR u nu pro-actief een betere regeling én alternatieven voor uw huidige woekerpolis aanbieden. Dat klinkt misschien positief, maar...

In Radar was in februari 2011 te zien dat een ex-FalconLeven (inmiddels ASR Leven) klant door de rechter in hoger beroep op twee punten in het gelijk werd gesteld en de verzekeraar op die twee punten heeft veroordeeld. Als de Hoge Raad dit bevestigt, dan zullen velen met een FalconLeven polis ook zo'n hoge compensatie vragen. En wellicht zullen ook andere woekerpolis bezitters naar de rechter gaan voor een vele malen hogere compensatie dan de huidige voorstellen.

Teken dus niet dat u afstand doet op uw recht op compensatievergoeding uit het verleden, mocht dat in de afkoopbrief staan.

Nieuwe regelingen van ASR.

Op 21 februari jl. verstuurde ASR een brief naar alle adviseurs met tekst en uitleg over de procedure die er gevolgd gaat worden.

De nieuwe regeling van ASR die in de brief wordt voorgesteld is zeker geen slechte regeling voor uw toekomstige premie, maar zowel ASR als uw huidige adviseur gaan er aan verdienen. Dit terwijl, zoals u op uw recente waardeoverzicht kunt zien, er al zoveel is verdwenen. Wellicht zijn er voor u betere alternatieven, zoals banksparen bij een andere bank.

Vindt u dat uw oude adviseur en ASR/verzekeraar moeten worden aangepakt en niet nog meer beloond moeten worden voor hun product en productadvies/aanbeveling?
Heeft u helemaal geen behoefte meer aan die polis of bankrekening?

Dan is dit een heel goed moment om uw totale financiële situatie en wensen in kaart te brengen en te reorganiseren. Mocht de standaardoplossing voor dezelfde premie niet goed uitpakken; dan verspeelt u door te tekenen wel het recht op een forse schadevergoeding.

Pas op voor uw huidige ASR adviseur, in wiens belang gaat hij u adviseren?
De kans dat hij wederom zijn eigen belang laat preveleren is enorm groot. Want uw huidige adviseur wordt door ASR opnieuw beloond en hoeft ook niet te boeten voor het vorige foute advies: de woekerpolis ASR!

Hoeveel heeft mijn adviseur vorige keer aan mij bij benadering verdiend?
Direct na het afsluiten van de verzekering (al dan niet gekoppeld aan je hypotheek)
ca. 6% van de premie maal de duur van de verzekering.

Voorbeeld: premie van € 200 per maand: 6% x € 200 x 360 maanden (30 jaar) = € 4.320, dit bedrag heeft uw adviseur direct na afsluiten van de verzekering ontvangen. Dit is alleen het bedrag voor de verzekering excl. bijvoorbeeld de provisie van een bank voor de hypotheek.

Voor een goede indicatie kunt u ook naar uw waardeoverzicht van de woekerpolis ASR per 31-12-2010 of 31-12-2009 kijken en het bedrag dat, indien uw polis nog geen 5 of 10 jaar loopt, staat bij kosten adviseur met 10 te vermenigvuldigen. In het voorbeeld zou daar dan waarschijnlijk staan kosten adviseur: € 432,-

Waarom gaat mijn huidige adviseur mij opnieuw ASR adviseren?
Zou u binnen, soms 5 jaar maar vaak 10 jaar, de polis bij ASR stoppen dan moet de huidige adviseur een deel van wat hij heeft ontvangen terugbetalen. Dit geldt voor de huidige tussenpersoon, dus als uw adviseur er niet meer werkt of u bent doorverkocht aan een andere tussenpersoon, dan moet die huidige tussenpersoon die u gaat benaderen toch de nog niet van uw premie ingehouden kosten terugbetalen.

Voorbeeld: premie € 200 looptijd 30 jaar, provisie 6%. U stopt de verzekering of voert de waarde over naar een andere bank of verzekeraar na 4 jaar. Uw huidige aan uw polis gekoppelde tussenpersoon moet terug betalen: 6% x € 200- x 6 jaar (10 jaar - 4 jaar) = € 2.592.

Adviseert hij u bij ASR te blijven, hoeft hij niets terug te betalen en ontvangt dan zelfs minimaal € 250 terug, € 125 voor het afspraakverslag met u en € 125 bij uw overstappen. Daarnaast zijn sommige zo brutaal u ook nog een rekening voor te schuiven.

Wat doet u? Wederom niets? Te veel gedoe?
Kijk dan toch een goed op uw meest recente waardeoverzicht van 31-12-2009 of 31-12-2010, daar staan de kosten van het afgelopen jaar op.

Of vind u het tijd voor actie?
Kies dan voor een goede onafhankelijk adviseur met tevreden klanten, die uit principe nooit is gezwicht voor de hoge beloningen. Die met u de ASR oplossingen doorneemt, maar ook de beste alternatieven uit de gehele markt en kijkt naar uw huidige situatie en wensen.

Door wie laat u zich adviseren?
Kortom goede alternatieven voor de toekomst van ASR, al is het 15 jaar te laat, maar wel de eerste van de grote woekerpolisverzekeraars die niet meer kiest voor de jarenlange tactiek "rekken en door blijven woekeren". Maar door wie laat u zich adviseren?

Op March 10, 2011